Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Στην πράξη η νέα πρόκληση της Τουρκίας: Μετά την Αγιά Σοφιά, επίσημα τζαμί η Μονή της Χώρας

Στις 30/10 η πρώτη προσευχή, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Και επίσημα μετατρέπεται, μετά την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί η περίφημη Μονή της Χώρας το πρώην χριστιανικό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών και των Παλαιολόγων με τα μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά. Όπως είχε κάνει γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη «βεβήλωση» και της Αγιάς Σοφιάς.

Όπως έγινε γνωστό η πρώτη προσευχή έχει προγραμματιστεί για αυτή την Παρασκευή (30/10), παρουσία του τούρκου Προέδρου.

Μονή Χώρας Κωνσταντινούπολη

Όπως μεταδίδει το τουρκικό «TRT HABER», την προσευχή ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο ιμάμης επικεφαλής του Ιδρύματος Ντιγιανέτ, όπως ονομάζεται η τουρκική μουσουλμανική θρησκευτική Αρχή, Αλί Ερμπάς.

Ο Αλί Ερμπάς, στην ανάρτησή του την αποκαλεί «Καριγιέ Τζαμί» και εύχεται: Ο Θεός (Αλλάχ) να ευχαριστηθεί με τους ήχους των προσευχών από τους μιναρέδες.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη, αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί.

μονή της χώρας

Τη νέα πρόκληση της Άγκυρας είχε καταδικάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας: «Απολύτως καταδικαστέα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από την Τουρκία».

Επίσης, την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα.

«H μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί ακόμη μια πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας», είχε αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πράξη ασέβειας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί», είχε πει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ