Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Συνομιλίες «τριών ταχυτήτων» Ελλάδας – Τουρκίας: Τι αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν (video)

Ο Ιμπραΐμ Καλίν αναφέρθηκε στο πλάνο επανέναρξης του διαλόγου με την ελληνική πλευρά - Τα τρία επίπεδα και ποιοι θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός από τις διερευνητικές επαφές, Ελλάδα και Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν. «Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες», όπως τόνισε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνο – τουρκικών σχέσεων. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διερευνητικών, τι προσδοκάει η Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου.

Με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει στην ομιλία, στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Η Ελλάδα επέλεξε τον διάλογο, η Τουρκία την προκλητικότητα, ας δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία».

Πολιτικές συνομιλίες

«Η μία από αυτές θα περιλαμβάνουν πολιτικές διαβουλεύσεις. Πρόκειται για μία διαδικασία, που θα αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων. Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών», επισήμανε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Στρατιωτικές συνομιλίες

Η δεύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Όπως σημείωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)», διευκρίνισε.

«Επομένως, αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και διαπραγματευτής από την πλευρά της Τουρκίας.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διερευνητικών

Ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του:

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε το δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της ΕΕ. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Προσδοκίες Τουρκίας από σύνοδο ηγετών

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τη συνάντηση αυτή είναι ξεκάθαρες και σαφείς: «Όπως ήδη έχει αναφέρει και ο πρόεδρός μας, πρώτα απ’ όλα αναμένουμε να αναβαθμιστεί η Τελωνειακή Συμφωνία. Αυτό είχε δηλώσει η Γερμανία, ότι κατά την προεδρία της θα το ενέκρινε.

Ένα δεύτερο θέμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό της 15ης Μαρτίου του 2016. Διότι το ζήτημα της μετανάστευσης συνεχίζεται ακόμα και είναι μία μεγάλη κρίση και η Τουρκία, η οποία έχει επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο φορτίο σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να κάνει υπεύθυνα βήματα για την επίλυση αυτή της κρίσης. Κι όμως, δυστυχώς δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για τον καταμερισμό του φορτίου αυτού από τις χώρες της ΕΕ ή από διάφορες άλλες χώρες, ακόμα και από τις χώρες του Κόλπου. Επομένως έχει σημασία η αναθεώρηση της συμφωνίας για τη Μετανάστευση.

Κι ένα τρίτο θέμα επίσης, είναι ότι θα πρέπει να λυθεί πλέον το θέμα της ελευθερίας της μετακίνησης και ότι πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στη ζώνη Σένγκεν».

Ο Ιμπραΐμ Καλίν αναφέρθηκε και σε επιπλέον θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ελλάδα:

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αναβίωση των (ευρωπαϊκών) διαπραγματεύσεων (με την Τουρκία). Δηλ. να ανοίξουμε καινούρια κεφάλαια. Δεν είναι τίποτα αδύνατο. Αν η ΕΕ κάνει αυτό που της αναλογεί και συνεχίσει με μία θετική ατζέντα, τότε στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου, ίσως ληφθούν και μερικές θετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια αν δεν κάνω λάθος θα υπάρχει άλλη μία συνάντηση κορυφής το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την ορμή μέχρι τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με την Ελλάδα αλλά και τις χώρες – μέλη της ΕΕ, τότε θα έχουμε και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση και επιτάχυνση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Αλλά θα είναι επίσης δυνατό να αναπτύξουμε μια νέα μορφή σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που θα είναι πιο ρεαλιστικές και θα στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τον δίκαιο καταμερισμό στην ανατ. Μεσόγειο», όπως είπε, γιατί μέχρι στιγμής υπήρξαν διάφορες απόπειρες που άφηναν την Τουρκία εκτός. «Ωστόσο όλοι και ιδίως οι ειδικοί επί του θέματος αναγνωρίζουν πως αυτά τα σχέδια δεν θα μπορούσαν να είναι υλοποιήσιμα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (24/09) έγινε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η ανακοίνωση που εκδόθηκε έκανε λόγο για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και παράνομη στρατικοποίηση νησιών. Με τον τούρκο πρόεδρο να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές που γίνονται, ώστε να είναι ήρεμο το κλίμα, μετά και τη ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

«Να σταματήσουν εντελώς οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ξανά την Παρασκευή (25/09) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Μακρόν

Σε ψυχρό κλίμα φαίνεται πως έγινε, τελικά, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη (22/09), μετά από αυτή με Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», από τα «Εμανουέλ» και «Ταγίπ» που αντάλλασσαν σε παλαιότερες επικοινωνίες τους οι δύο ηγέτες, στην επικοινωνία της Τρίτης απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλον με την προσφώνηση «κύριε πρόεδρε».

Ερντογάν: Θα ήταν καλύτερα να μιλούσατε μαζί μας πριν κάνετε οποιαδήποτε δήλωση.

Μακρόν: Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει.

Ερντογάν: Να μιλάνε οι υπουργοί των Εξωτερικών μας

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο «Σουλτάνος» ζήτησε από το Γάλλο ομόλογό του να άρει την ένσταση της Γαλλίας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «SAM».

«Πριν οποιοδήποτε βήμα, να δούμε τι θα κάνουμε στη Συρία», ήταν η απάντηση του Μακρόν που έβαλε «πάγο» στον Ερντογάν. Μετά την επικοινωνία, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν είχαν «ήρεμη και δημιουργική συνομιλία».

(πληροφορίες από OPEN TV, sigmalive.com, ΣΚΑΪ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ