Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μισέλ για αν. Μεσόγειο: Να σταματήσουν εντελώς οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην περιοχή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες και σήμερα (24 και 25 Σεπτεμβρίου) ήταν να πραγματοποιηθεί η Ειδική Σύνοδος της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία αναβλήθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού για την 1η και 2 Οκτωβρίου. 

Η αναβολή της Ειδικής Συνόδου συνέπεσε με την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για επανέναρξη διερευνητικών επαφών, για τις οποίες ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διευκρίνισε ότι πρόκειται για συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ