Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην αν. Μεσόγειο – Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική συμπεριφορά

Τι είπε για τις συνομιλίες με Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό CNN Türk.

Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».

«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες που να έχουν ωστόσο αποτέλεσμα και να γίνουν με βάση το δίκαιο. Επέμεινε ωστόσο ότι τα θέματα προς συζήτηση είναι πολλά.

Εκτός από την υφαλοκρηπίδα, το φυσικό αέριο, είναι η μειονότητα της δυτικής Θράκης, η Χάλκη, το τζαμί στην Αθήνα κ.ο.κ. Ανέφερε ότι και από την Ευρώπη τα μηνύματα τις τελευταίες ημέρες είναι αισιόδοξα.

Να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη μαξιμαλιστική συμπεριφορά

Ωστόσο, συνέχισε την επιθετική ρητορική λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά με αυτές τις δηλώσεις, λέμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με όλους. Όταν η Ελλάδα αρχίζει να θέτει προϋποθέσεις, έχουμε και εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε επίσης θέσεις και αιτήματα προς συζήτηση. Πρέπει να πληροί και τις δικές μας προϋποθέσεις μας η Ελλάδα. Το να διαλέξεις ένα και να πεις ότι συζητάω για αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν το εύρος των συζητήσεων ή δεν θέλουν να βρουν λύση σε άλλα θέματα. Η θέση τους είναι αδύναμη. Είναι ένας μηχανισμός όπου μπορούμε να μιλήσουμε για τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων με συμφωνίες ή δεν μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες. Είναι χρήσιμο να τα συζητήσουμε αυτά ως πακέτο, όχι να επιλέξουμε ένα. Καταθέσαμε ειλικρινείς προτάσεις για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων με την Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε».

«Δεν περιμένω απόφαση για επιβολή κυρώσεων»

«Η Τουρκία είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός παίκτης, τόσο στο να «χαλάει το παιχνίδι» όσο και στο να το “στήνει”. Δεν υπάρχει αποκλεισμός. Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βγάλει τις αποφάσεις που ήθελε. Η Γαλλία έμεινε μόνη με τους ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Αν πάρουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά θα δούμε ότι δεν θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ειδικά η Γερμανία. Αλλά τελικά, εάν πρέπει να επιλέξουν, επιλέγουν την Ελλάδα ως ένδειξη αλληλεγγύη προς ένα μέλος. Η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, κρατούν σε ομηρία την ΕΕ, λέγοντας πως “εάν δεν υποστηρίξετε τις αποφάσεις μας, θα ασκήσουμε βέτο στην απόφαση για τη Λευκορωσία”. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, αλλά εγώ δεν περιμένω απόφαση για επιβολή κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά για τη στάση της Ευρώπης.

Έθεσε θέμα

Ο τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα νησιά».

«Κατ’ αρχάς το να λένε ότι δεν οπλίζουμε τα νησιά δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση. Είπαν ότι εξοπλίζουν τα νησιά από το 1974. Δεν υπήρξε με οποιονδήποτε τρόπο καμία επίθεση σε αυτά τα νησιά από την Τουρκία. Εάν γίνει στρατιωτική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, ο εξοπλισμός τους δεν θα βοηθήσει. Αν λένε ότι «δεν τα εξοπλίσαμε» ενώ όλος ο κόσμος το γνωρίζει, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε», ανέφερε.

«Η Ελλάδα αργότερα είπε ότι ήταν μια μετακίνηση (σ.σ. στρατευμάτων) ρουτίνας ανασχηματισμός. Υπάρχουν βαριά όπλα εκεί. Υπάρχουν όπλα που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες. Στην τελική ανάλυση, μερικές φορές λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας με πλοία και αεροπλάνα όταν απαιτείται από τις παραβιάσεις που γίνονται. Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο status quo και τις παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ