Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μοναδικές φωτογραφίες από το διάστημα – Μακρινοί γαλαξίες, πλανητικό νεφέλωμα και αστέρια που εκρήγνυνται

Τραβήχτηκαν από διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πριν από μερικές ημέρες η NASA κυκλοφόρησε μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν από ένα από τα ισχυρότερα διαστημικά τηλεσκόπια της.

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται απίστευτα στιγμιότυπα από αστέρια που εκρήγνυνται και από συστάδες μακρινών γαλαξιών. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της «NASA», και καταγράφηκαν για αρκετές δεκαετίες από το «Chandra X-ray Observatory».

Σημειώνεται πως το διαστημικό τηλεσκόπιο «ακτίνων Χ» εκτοξεύτηκε το 1999 και περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε απόσταση έως και 65.000 μίλια (105.000 χλμ).

πλανητικό νεφέλωμα μακρινοί γαλαξίες αστέρια εκρήξεις NASA 1

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Chandra έχει κάνει μεγάλες ανακαλύψεις», υπογραμμίζει η «NASA» στην ιστοσελίδα της και συνεχίζει: «Το τηλεσκόπιο συνέβαλε δίνοντας ανεκτίμητες πληροφορίες για το σύμπαν και τα θαυμαστά αντικείμενα μέσα σε αυτό».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η «NASA» δημοσίευσε μια συλλογή έξι από τις καλύτερες εικόνες του Chandra στις 3 Σεπτεμβρίου. Μια από αυτές δείχνει ένα «πλανητικό νεφέλωμα» – τη διαδικασία που περνά ένα αστέρι όταν εξαντλείται από καύσιμα και ο πυρήνας του συρρικνώνεται γρήγορα. Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι ο Ήλιος μας θα το ζήσει σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

πλανητικό νεφέλωμα μακρινοί γαλαξίες αστέρια εκρήξεις NASA 3

Με βάση τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ένα άλλο στιγμιότυπο περιγράφει το σύμπλεγμα γαλαξιών Abell 2744, ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα του σύμπαντος που συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Σε άλλη φωτογραφία, βλέπουμε το «Eta Carinae», ένα αστρικό σύστημα στον Γαλαξία που λένε οι επιστήμονες της «NASA» θα μπορούσε να είναι το επόμενο αστέρι του γαλαξία μας που θα γίνει μία σουπερνόβα.

πλανητικό νεφέλωμα μακρινοί γαλαξίες αστέρια εκρήξεις NASA 2

πλανητικό νεφέλωμα μακρινοί γαλαξίες αστέρια εκρήξεις NASA 4

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ