Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Πυρά φανατικών μουσουλμάνων σε Πακιστάν και Ιράν κατά Γαλλίας και του περιοδικού Charlie Hebdo

Άνοιξε νέος κύκλος αντιδράσεων μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ που το 2015 προκάλεσαν την επίθεση των τζιχαντιστών στο περιοδικό - Ακούστηκαν και κατάρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ογκώδεις διαδηλώσεις φανατικών μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκαν για μία ακόμα ημέρα στο Πακιστάν και στο Ιράν. Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ από το σατιρικό γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo» την Τετάρτη (02/09) με αφορμή της έναρξης της δίκης των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν τα γραφεία του περιοδικού το 2015.

Συνθήματα εκδίκησης σε βάρος της Γαλλίας

Οι διαδηλώσεις στο Πακιστάν ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων, προσελκύοντας μεγάλα πλήθη αφοσιωμένων Μουσουλμάνων για να καταδικάσουν τις γελοιογραφίες. Ακούστηκαν συνθήματα εκδίκησης σε βάρος της ηγεσίας του περιοδικού αλλά και της Γαλλίας συνολικά. Την Τρίτη (08/09) το ισλαμικό κόμμα του Πακιστάν διοργάνωσε άλλη μία μεγάλη διαδήλωση στην Πεσαβάρ. Υπολογίζεται πως πάνω από 10.000 μουσουλμάνοι συμμετείχαν στην εκδήλωση χωρίς φυσικά να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Το πλήθος συγκεντρώθηκε, μάλιστα, από νωρίς το πρωί και έκανε ολονυκτία μέχρι το πρωί της Τετάρτης (09/09).

«Δε θα είναι αδικαιολόγητη η αντίδραση»

«Εάν οι μη μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν ισλαμικά σύμβολα για να διαπράξουν βλάσφημες πράξεις, η αντίδραση του λαού μας δεν πρέπει να κηρυχθεί αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Maulana Fazl-ur-Rahman.

Η απόφαση του περιοδικού πυροδότησε επίσης μια οργισμένη αντίδραση σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Την Τρίτη (08/09), ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei χαρακτήρισε την επανεμφάνιση των προσβλητικών εικόνων ως «ασυγχώρητη αμαρτία», προσθέτοντας ότι δείχνει ξεκάθαρα «εχθρότητα και κακόβουλη μνησικακία» εναντίον του Ισλάμ.

Η «Charlie Hebdo» επανακυκλοφόρησε τα αμφιλεγόμενα σκίτσα σηματοδοτώντας την έναρξη της δίκης 14 υπόπτων, που συνδέονται με τις επιθέσεις του 2015 στα γραφεία του περιοδικού και στο σούπερ μάρκετ Hyper Cacher που συνολικά κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ