Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Νέες απειλές Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας (video)

Το Καστελόριζο «φωτογράφισε» ο τούρκος πρόεδρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες απειλές κατά της χώρας μας εκτόξευσε και πάλι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε τέσσερις ώρες.

«Εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του λαού τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε προσθέτοντας πως «εάν χρειαστεί η Τουρκία έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την διπλωματία και τον στρατό της».

Φωτογραφίζοντας το Καστελόριζο είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν είπε ότι «είδαμε πως κινήθηκαν για τα συμφέροντά τους πολλές χώρες μόλις κινητοποιηθήκαμε για την ασφάλεια των συνόρων μας στον νότο”. “Βλέπουμε με πόνο τις προσπάθειες για επέκταση της αδικίας που εφαρμόζεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο τούρκος Πρόεδρος.

Υποστήριξε ότι χάρη στο σημείο που έφεραν την πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας έχουν τη δυνατότητα να την προστατεύσουν υπό όλες τις συνθήκες. «Στην ανατολική Μεσόγειο χαλάσαμε τα παιχνίδια εκείνων που προσπάθησαν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της», είπε.

Ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έφτασε στο σημείο να έχει λόγο στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί έχει την υποδομή και τη θέληση να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τόσο την διπλωματία της όσο και την στρατιωτική της ισχύ.

«Εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να παίρνουν παραδείγματα από την ιστορία, τελικά θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Όταν έρθει η ώρα φοβάμαι πως εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τους συνιστώ να μελετήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις μας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «αναμένουμε από τις χώρες τις ΕΕ οι οποίες αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν καλές εξετάσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη, να ακολουθήσουν μια συνεπή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία όπως και στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, έτσι και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει μέχρι τέλους την αποφασιστική της στάση και την ενεργή πολιτική της», ανέφερε.

Νωρίτερα δημοσίευμα της «Yeni Safak» ανέφερε ότι το Oruc Reis θα κατευθυνθεί στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου, μετά από τη NAVTEX που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου (είχε απαντήσει με αντι-Navtex η Αθήνα).

Την ίδια ώρα, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… φωνάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις θέσεις της Γαλλίας και τους Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας σε ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας η οποία δημοσίευσε βίντεο μέσα από το ερευνητικό σκάφος αλλά και τις φρεγάτες που το συνοδεύουν, στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το βίντεο ανέβασε στην σελίδα του στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας:

«Δυνατά, αποφασισμένα και ισχυρά. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ