Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τσαβούσογλου: Η Αθήνα λέει ψέματα για το ΝΑΤΟ – Συμφώνησε και μετά έκανε πίσω (video)

Πυρά και στη Γαλλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες «βολές» κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβόυσογλου, λέγοντας πως η Αθήνα ψεύδεται και όχι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όσον αφορά στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου δεν έκρυψε την οργή του για τη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης στα περί επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου (δήλωση που έκανε χθες, Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ).

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι, ενώ αρχικά είπε «ναι» στις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο, στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Σε ειρωνικό ύφος, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από τη στάση της Ελλάδας και μάλιστα είπε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα. «Ψέματα λέει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα μάς έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο», σημείωσε.

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί», δήλωσε ο υούρκος υπουργός Εξωτερικών.

O τούρκος ΥΠΕΞ δεν δίστασε να εξαπολύσει «πυρά» και εναντίον της Γαλλίας λέγοντας πως «η Γαλλία θα έπρεπε να αναζητά τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία». «Ξεκάθαρα πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη», υποστήριξε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την Ελλάδα:

«Όσο συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παράλληλα και με τις χώρες της Μεσογείου. Αλλά επειδή αυτή η συνεργασία δεν ήταν εφικτή, ξεκινήσαμε μόνοι μας.

Μετά από αυτήν την κίνηση, έγιναν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Ελήφθησαν πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την κυρία Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, από τον Χάικο Μάας, από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ.

Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι “είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε “εντάξει”. Και αφού είπε το “εντάξει”, το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα. Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου.

Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο. Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία. Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τι δουλειά έχει στην Ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ