Η Κομισιόν ζήτησε εκ νέου από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Reuters». Υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν αποδώσει ο διάλογος θα ακολουθήσουν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο (25-26), όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά.
«Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν αποδώσει καρπούς, τότε η ΕΕ έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις» τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ένωση.
Η δήλωση αυτή έρχεται, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο «τραπέζι» τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο, με προτεινόμενες κυρώσεις και με την ΕΕ να δίνει τελεσίγραφο στην Τουρκία ενός μήνα.
Επιπροσθέτως, ο Στάνο επιβεβαίωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.
«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Στάνο και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ».
Σύμφωνα με το «Reuters», ανώτατος ευρωπαίους διπλωμάτης έλεγε, μάλιστα, την Παρασκευή (28/08)… ότι «εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα (31/08) έγινε γνωστό ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Βερολίνο κάνουν σημαντικές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ τόνισε την Παρασκευή (28/08) ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στα θέματα που έχει δίκιο. Η θέση της καγκελαρίου της Γεραμνίας υπέρ της Ελλάδας ήρθε, μόλις δύο 24ωρα από το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε δύο φορές με τον έλληνα πρωθυπουργό, για τα ελληνοτουρκικά.