Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια».
Ο Οκτάι δεν έκρυψε επίσης την οργή του για το μέτωπο Παρισιού – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.
«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.
#BREAKING ‘If Athens’ attempt to expand its territorial waters isn’t a cause of war, then what is?’ asks Turkish vice president
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) August 29, 2020
Παράλληλα, αναφερόμενος στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.
Νέα NAVTEX με πραγματικά πυρά
Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδου-Κύπρου.
Η νέα τουρκική προκλητικότητα ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το τελεσίγραφο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Βερολίνο.
Το βράδυ της Παρασκευής (28/8) η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα Σάββατο μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.
Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.
Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Η νέα τουρκική NAVTEX
Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».