Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ένταση στο Αιγαίο: Η Τουρκία αγνοεί το τελεσίγραφο των 27 – Νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Όχι μόνο δεν πτοείται από τις μελλοντικές κυρώσεις που θα τις επιβληθούν αλλά δηλώνει και ανυπάκουη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδου-Κύπρου.

Η νέα τουρκική προκλητικότητα ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το τελεσίγραφο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Βερολίνο.

Το βράδυ της Παρασκευής (28/8) η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα Σάββατο μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα τουρκική NAVTEX

navtex tourkia

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ