Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Μέρκελ: Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στα θέματα που έχει δίκιο

«Θέλουμε αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, να μιλήσουμε και με τις δυο πλευρές» - «Ξέρω τις θέσεις της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, στα θέματα που έχει δίκιο», εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση, να μιλήσουμε και με τις δυο πλευρές. Δε μίλησα και δε θα μιλήσω σήμερα με τον Ερντογάν. Έχουμε τακτική επικοινωνία μεταξύ και μόλις μιλήσουμε θα σας ενημερώσω», είπε ακόμα, όταν ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και με δεδομένο πως η Γαλλία έχει ταχθεί ανοιχτά στο μέρος της Ελλάδας. H ίδια υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχει συζητήσει έντονα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να πάρουμε σοβαρά στα όσα λένε οι φίλοι μας Έλληνες, πρέπει να τους στηρίξουμε στα θέματα που έχουν δίκιο, αλλά δε θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, πρέπει κάποιος να μιλάει και με τις δυο πλευρές», υπογράμμισε ακόμα και συνέχισε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν έχω μιλήσει εντατικά για τον ρόλο της Γαλλίας. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και προφανώς σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διευθετηθεί». 

Οι δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη γερμανική πρωτεύουσα, και ακολούθως ανακοινώθηκε ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η θέση της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας έρχεται, μόλις δύο 24ωρα από το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε δύο φορές με τον έλληνα πρωθυπουργό, για τα ελληνοτουρκικά.

Στο δεύτερο τηλεφώνημα – που επιβεβαιώνεται και από το Μέγαρο Μαξίμου – ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης (27/08) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

«Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση που είχαν, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τονίστηκε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Ακόμη στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ