Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Για την Παρασκευή μετατέθηκε η συζήτηση για την Τουρκία

Η Ελλάδα αναμένει από τον Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για την Παρασκευή (28/8) μετατέθηκε τελικά η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα (27/8) στο Βερολίνο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω καθυστέρησης στην έναρξη, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Η Ελλάδα προσδοκά από αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και συγκεκριμένα από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.

Όπως είχε δηλώσει από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι αυτή που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας

Τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο – πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – την Πέμπτη (27/08) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέχεια των μηνυμάτων καταγγελίας της στάσης του ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας που έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ επανέλαβε το ίδιο μήνυμα για τη στάση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ