Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Τουρκικά ΜΜΕ «εκτελούν» τον Μητσοτάκη για τα 12 μίλια: Το casus belli ισχύει – Ζήτημα επιβίωσης

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο προβλέπουν τα τουρκικά δημοσιεύματα αν λάβουν σάρκα και οστά τα σχέδια της κυβέρνησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια τα τουρκικά ΜΜΕ ανασύρουν από το συρτάρι το casus belli, προδικάζοντας ότι ανάλογη απόφαση στο Αιγαίο θα οδηγήσει την στρατιωτική αντίδραση της Τουρκίας.

Yeni Safak

«Το casus belli ισχύει: Η Ελλάδα προσπαθεί να επιτύχει ψυχολογική υπεροχή στην ανατολική Μεσόγειο»

Αhaber

«Απόφαση – σκάνδαλο από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη! Αμπντουλάχ Αγάρ: Η κήρυξη ευθεία αιτία πολέμου», μεταδίδει το φιλο-κυβερνητικό κανάλι ahaber.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η Yeni Safak υποστηρίζει ότι προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των “αμφισβητούμενων” νησιών του Αιγαίου και ότι η Ελλάδα κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο για να εξασφαλίσει την ψυχολογική υπεροχή της στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση των Αθηνών, η οποία υπέγραψε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποφάσισε να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια. Η Τουρκία ήδη από τη δεκαετία του ‘90 είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα που είχε προσπαθήσει να προβεί σε παρόμοιο βήμα στο Αιγαίο Πέλαγος, ότι μία τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί αιτία πολέμου», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη τον Τούρκο καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Σελαμί Κουράν, αναφέρει ότι «μία ενδεχόμενη απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία».

Ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα ανεξαρτήτου κυβερνήσεως. Η Τουρκία έχει ήδη κάνει γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη ότι θα θεωρηθεί αιτία πολέμου». Σύμφωνα με τον Σελαμί Κουράν, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ακόμη και τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να περνούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Αν η Ελλάδα αξιώσει την επέκταση στα 12 μίλια, που θεωρώ ότι έχει μηδενικές πιθανότητες, το Αιγαίο γίνεται ελληνική θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου υπόκειται στην ελληνική κυριαρχία», σημείωσε.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» νησιά στο Αιγαίο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επίλυση της παρούσας κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (27/8) το  τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε Navtex, στην οποία αναφέρει πως θα διεξαγάγει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο (1-2 Σεπτεμβρίου) στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τις εκ νέου απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: sigmalive.com

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ