Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία και μέσω του Βερολίνου – Στο τραπέζι οι κυρώσεις (video)

Τι δήλωσαν Ζοζέπ Μπορέλ, Χάικο Μάας πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Απαιτείται διπλωματική λύση και διάλογος για την Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο, αλλά φαίνεται πως ο κλοιός για την Τουρκία σφίγγει, μέσω και επερχόμενων κυρώσεων για τις παραβατικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που ζήτησε η Αθήνα στην πρόσφατη επίσκεψη του Χάικο Μάας.

Μπορέλ: Επί τάπητος οι κυρώσεις

«Όλοι αναμένουν τις προτάσεις μας για τις κυρώσεις», ανέφερε, άλλωστε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Βερολίνο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα συζητήσουμε για πολύ σημαντικά ζητήματα σήμερα όπως, η Λευκορωσία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αναμένουν τι είδους αποφάσεις θα προτείνουμε για τις κυρώσεις. Θα συζητήσουμε για τις κυρώσεις. Όπως γνωρίζετε είναι μια άτυπη σύνοδος δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Νομίζω πως η συζήτηση θα είναι σημαντική, γιατί το επίπεδο των κυρώσεων και το ποιους θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πλήρως», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ όπως μεταδίδει το «Euronews».

Μάας: Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας προσερχόμενος στην σύνοδο, εξέφρασε από τη δική του μεριά την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα, ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα παρακολουθούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προς τα που θα κινηθούν τα πλοία και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση».

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνοπριν από την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – την Πέμπτη (27/08) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.

Σε συνέχεια των μηνυμάτων καταγγελίας της στάσης του ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας που έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ επανέλαβε το ίδιο μήνυμα για τη στάση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δένδιας «τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας. Από πλευράς ΓΓ ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».


Στη Σύνοδο αναμένεται να παρουσιασθούν και οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο Εκπρόσωπος Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δίχως όμως να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη.

Για το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν το πρωί της Πέμπτης (27/08) και η Καγκελάριος Μέρκελ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά και την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: «Κανένας διάλογος όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα νερά μας». Και οι δύο δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο, αναμένεται την Παρασκευή (28/08), νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέτσας: Ο Μπορέλ θα παρουσιάσει τις κυρώσεις

Ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08) επισήμανε, άλλωστε, ότι «σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ακόμα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ