Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

«Εμπρηστικός» Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο – Θέλουμε διάλογο με Ελλάδα (video)

«Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί, δεν έχει καμία διακοπή» - «Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να συζητήσουν μόνοι τα προβλήματά τους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά και τις διεθνείς αντιδράσεις, είναι η Τουρκία, με την έκδοση νέας Navtex στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι για το οποίο μίλησε την Πέμπτη (27/08) και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, με νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις στο πρακτορείο «Anadolu», τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές. Κάτι που είχε πει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μίλησε, πάντως, και για διάλογο, αναφέροντας: «Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να συζητήσουν μόνοι τα προβλήματά τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ήταν τα λόγια του.

Επίσης, ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους Έλληνες, αν θέλουν να έρθουν τις επόμενες μέρες».

«Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες να έρθουν εδώ, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε», είπε ο Χουλουσί Ακάρ και συνέχισε: «Για τα προβλήματα στο Αιγαίο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία αλλά θέλουμε και αυτά που μας ανήκουν. Εμείς, δεν τρέχουμε στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Γαλλία αλλά οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να κάτσουν και να συζητήσουν μόνοι τους και να συζητήσουν τα προβλήματά τους».

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία δεν «διεκδικεί τη στεριά ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιστρέψουμε καμία επίθεση εναντίον μας από γειτονικής στεριάς ή θαλάσσης».

Αναφερόμενος δε στη νέα τουρκική NAVTEX είπε πως αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών του Ισκεντερούν (σ.σ. της Αλεξανδρέττας). «Η πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας αφορά την ασφάλεια για ναυτική άσκηση στα ανοιχτά των ακτών Ισκεντερούν, στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ