Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα – Μετά την επίσκεψη Πομπέο

Την ώρα που Μάικ Πομπέο και Ντόμινικ Ράαμπ είναι στην περιοχή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη (25/08) νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τα μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που απελευθερώνονται από τον παλαιστινιακό θύλακο προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη του του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Μαχητικά αεριωθούμενα, στρατιωτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης έβαλαν στόχο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας περιλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά τη Γάζα από τις 6 Αυγούστου, έπειτα από τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τα μπαλόνια με εκρηκτικούς μηχανισμούς που προέρχονται από το παλαιστινιακό έδαφος. Στις επιθέσεις αυτές οφείλονται δεκάδες πυρκαγιές στο Ισραήλ που έχουν κάψει καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.


Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποκλεισμό στη Γάζα, όπως λέει για να περιορίσει την Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει αυτό το παλαιστινιακό έδαφος. Το Ισραήλ έχει επίσης κλείσει το Κερέμ Σαλόμ, σημείο εισόδου εμπορευμάτων και καυσίμων για τον θύλακο, κάτι που έχει συμβάλει στο κλείσιμο του μοναδικού τοπικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Χαρακτηρίζοντας αυτό το τελευταίο μέτρο του Ισραήλ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η Χαμάς κάλεσε τη Δευτέρα (24/08), με ανακοίνωσή της τους διεθνείς οργανισμούς και «αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην περιοχή» να «σπάσουν τη σιωπή τους για να βάλουν τέλος» στον αποκλεισμό.

Αυτές οι νέες εχθροπραξίες σημειώνονται μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ τη Δευτέρα (24/08) του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή με άξονα τη συμφωνία εξομάλυνσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ενώ ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.


Ο Ράαμπ πρόκειται να συναντήσει σήμερα εκεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Η Χαμάς υπογράμμισε επίσης τη Δευτέρα (24/08), πως η «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ συμβάλλει «στη συνέχιση των εγκλημάτων και των παραβιάσεων» εναντίον των Παλαιστινίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ