Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ – Αμφισβητεί τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο

Επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολυβικό μνημόνιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Με τη ρηματική διακοίνωση η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Τι περιέχει η Ρηματική Διακοίνωση:

-Επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνο – αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της

-Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο – λιβυκό σύμφωνο.

Η Άγκυρα σημειώνει για άλλη μια φορά τη γνωστή θέση της για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και εξαφανίζει «ουσιαστικά» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να συντηρήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που αποτέλεσαν τη βάση του παράλογου τουρκο – λιβυκού συμφώνου και «εφηύραν» κοινά «θαλάσσια» σύνορα με τη Λιβύη. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για έναρξη των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, που συναντήθηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Συγκεκριμένα η Τουρκία υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη.

Βλέπουμε ότι η Άγκυρα απορρίπτει συνολικά τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστον λειτουργεί υπέρ της.

Η Συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη (26/08), και τη Δευτέρα (24/08) ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Η Αθήνα που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX όσο και μετά την κύρωση της ελληνο – αιγυπτιακής Συμφωνίας στις 26 του μηνός.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ