Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Απόφαση για κατάπαυση του πυρός και προσεχώς εκλογές στη Λιβύη (video)

Σημαντική εξέλιξη για την πολύπαθη Λιβύη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά την Παρασκευή (21/08) πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Αίγυπτος: Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαιρετίζει την εκεχειρία στη Λιβύη

Ενήμερο των διαβουλεύσεων για επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη ήταν το Κάιρο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι χαιρέτισε την ταυτόχρονη κήρυξη εκεχειρίας σε Τρίπολη και Βεγγάζη, λέγοντας ότι συνιστά σημαντικό βήμα για την ειρηνική διευθέτησης της σύρραξης.

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής της Λιβύης που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίσι μέσω του Twitter. «Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας και των φιλοδοξιών του λαού της Λιβύης», υπογράμμισε ακόμα ο αιγύπτιος πρόεδρος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του υπυργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.  

Την επίτευξη συμφωνίας χαιρέτισε και ο ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, πάντως, γνωστή κάποια δήλωση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν χωριστά ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και στηρίζεται από την πλευρά του Χαφτάρ (LNA).

Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου καλωσορίζει την πρόταση για επανέναρξη της παραγωγής

Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης καλωσόρισε τις προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα (μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας του Φαγέτ Αλ – Σάρατζ και του αιρετού Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης με επικεφαλής τον Αγκίλα Σάρεχ) να άρουν έναν επτάμηνο πετρελαϊκό αποκλεισμό και να τοποθετήσουν τα έσοδα σε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό έως την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

«Η NOC επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τη στρατιωτική κατοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια των εργαζομένων της», ανέφερε την Παρασκευή (21/08) σε ανακοίνωση η κρατική εταιρία πετρελαίου και συνεχίζει: «Όταν αυτό θα έχει γίνει, η NOC θα πρέπει να μπορεί να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαίου».

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και τους συμμάχους του τον Ιανουάριο, μειώνοντας την παραγωγή από περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε λιγότερα από 100.000 bpd. Η NOC εκτιμά πως οι απώλειες υπερβαίνουν τα 8 δισ. δολάρια

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη NOC ανέφερε επίσης ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπορούν τα πλοία να αδειάσουν τις δεξαμενές συμπυκνωμάτων» στην ανατολική Λιβύη, αφότου οι αρχές εκεί δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη φόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων και προϊόντων αερίου προκειμένου να χαλαρώσει μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση της «NOC» ακολουθεί τις εκκλήσεις από τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και τον επικεφαλής του αντίπαλου κοινοβουλίου στα ανατολικά για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του αποκλεισμού.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ