Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Κορονοϊός: Η ιχνηλάτιση στη Σουηδία γίνεται πλέον από τους ασθενείς – Πολλές οι αντιδράσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες - Χωρίς ανωνυμία οι προσβληθέντες

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Σουηδία ανακοίνωσαν την προηγούμενη Δευτέρα (20/07) ότι αλλάζουν τις οδηγίες σχετικά με τον εντοπισμό των επαφών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η ιχνηλάτιση στη Σουηδία γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους φορείς του νέου κορονοϊού. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες, όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα.

Μια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι πολύ καλύτερο οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτισης που είχαν αυτήν την ευθύνη και στη συγκεκριμένη χώρα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων στη Σουηδία ήταν χαμηλός, αλλά αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο αυξανόταν.


Χωρίς ανωνυμία οι προσβληθέντες

Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτισης, στη Σουηδία δε τηρείται – με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις – η ανωνυμία των προσβληθέντων. Οι φορείς πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σύστημα, ούτε αν οι αρχές θα ελέγχουν αν οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό συμμορφώνονται όντως με την οδηγία.

Στη Σουηδία έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 78.048 άνθρωποι συνολικά, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Η Στοκχόλμη αποφάσισε να μην εφαρμόσει αυστηρή καραντίνα, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μια στρατηγική διαφορετική από εκείνη που ακολούθησε η υπόλοιπη Ευρώπη.


Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η νέα οδηγία δε θα ισχύει για τους ανθρώπους εκείνους που νοσούν βαριά και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον, ενώ και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών να κάνουν οι ίδιες την ιχνηλάτιση.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ