Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Γερμανικά ΜΜΕ για επίσκεψη Μάας στην Αθήνα: Τα τραύματα μπορούν να επουλωθούν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αισιοδοξία σε δύσκολους καιρούς»

Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Αθήνα την Τρίτη (22/07) καλύπτεται την Τετάρτη (22/07) από τον γερμανικό Τύπο, με δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και στην συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

«Ο Χάικο Μάας στην Ελλάδα – Αισιοδοξία σε δύσκολους καιρούς», είναι ο τίτλος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία επισημαίνει ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής προκάλεσε δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα «επιτρέπει μια ενθαρρυντική διαπίστωση, ότι τα τραύματα μπορούν να επουλωθούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μάας εμφανίστηκε στην Αθήνα ανακουφισμένος από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την παροχή βοήθειας σε σχέση με τον κορονοϊό και τα θέματα προϋπολογισμού, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών για το ενδεχόμενο το κόστος της συμφωνίας επιβαρύνει σημαντικά από εδώ και πέρα τη γερμανική Προεδρία.

Δένδιας Μάας Ελλάδα Γερμανία Υπουργοί Εξωτερικών 1

«Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στις οικονομικές συνέπειες για τις χώρες-πληρωτές και τους λήπτες των επιχορηγήσεων, αλλά στο άυλο κόστος της συμφωνίας στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις προσωπικές δυσαρέσκειες που εκφράστηκαν εκεί φωναχτά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και στις πολιτικές διαφωνίες που καταδείχτηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων», γράφει η «FAZ» και επισημαίνει ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής όλες οι προσπάθειες είχαν προσανατολιστεί στην επίλυση του συνολικού ευρωπαϊκού οικονομικού ζητήματος, αλλά «τώρα μένει μια μικρή στιγμή υπερηφάνειας για το γεγονός ότι αυτό το πολιτικό πρόβλημα, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, μπορεί μετά από μόλις τρεις εβδομάδες να διαγραφεί από τον κατάλογο όσων πρέπει να γίνουν».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Μάας, όπως αναδεικνύει η «FAZ», τόνισε ότι η πρόοδος στις σχέσεις με την Άγκυρα – για την οποία η τουρκική πλευρά πρόσφατα εξέφρασε ρητά την προσδοκία της – είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία «αποφύγει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειo».

Μητσοτάκης Μάας Ελλάδα Γερμανία Πρωθυπουργός Υπουργός Εξωτερικών 2

Η Γερμανία «διατύπωσε πολύ σαφώς την απαίτηση» να σταματήσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις για πρώτες ύλες σε αυτήν την περιοχή και να μην ξεκινήσουν νέες», τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει με την επισήμανση ότι οι συναντήσεις του Χάικο Μάας στην Αθήνα προσέφεραν την «ενθαρρυντική συνειδητοποίηση ότι τα παλιά τραύματα στην ΕΕ μπορούν και να επουλωθούν», καθώς, «ενώ μόλις πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, πολλοί Έλληνες εξέφραζαν την οργή του ταπεινωμένου προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία, ο Νίκος Δένδιας περιγράφει την τρέχουσα συναισθηματική κατάσταση ως εξής: “Όλοι οι Έλληνες αισθάνονται πολύ καλύτερα σήμερα στην Ε.Ε. Είναι πολύ πιο ευχάριστο να ανήκεις σε αυτήν την ΕΕ”».

Σε ανάλογο πνεύμα η «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι «το μέλος της ΕΕ που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα όλων θέλει να βεβαιωθεί για τους συμμάχους του», επισημαίνοντας ότι όλο και νεότερες αφορμές για αυτό παρέχει η συμπεριφορά της Τουρκίας». Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του Χάικο Μάας από την Αθήνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «το Βερολίνο παραμένει μάλλον στην εξισορροπητική γραμμή του, συγκρινόμενη π.χ. με τη γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία συνηγορεί υπέρ μιας πιο συγκρουσιακής γραμμής πλεύσης στην αντιμετώπιση της Τουρκίας».

Σακελλαροπούλου Μάας Ελλάδα Γερμανία Πρόεδρος της Δημοκρατίας Υπουργός Εξωτερικών 1

Στο άρθρο αναλύονται ακόμη οι προκλήσεις της Άγκυρας «σε ό,τι αφορά τα σχέδια για εξόρυξη φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα», ενώ γίνεται αναφορά στην συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης, «όπου η Άγκυρα αναμειγνύεται έντονα στον εμφύλιο πόλεμο», ενώ «η συμφωνία περιγράφει θαλάσσια σύνορα που διατρέχουν κάθετα τη Μεσόγειο, σαν να μην υπήρχε εκεί μια σειρά ελληνικών νησιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: sooc.photos

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ