Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Αναστασιάδης για τη θλιβερή επέτειο της εισβολής: Η Τουρκία προκαλεί και πανηγυρίζει

«46 χρόνια μετά, πέραν της εισβολής της Τουρκίας επί του εδάφους, βιώνουμε νέα θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου και πάλι υπό το πρόσχημα προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τη στιγμή που εμείς σήμερα θρηνούμε, κάποιοι προκλητικά πανηγυρίζουν και γιορτάζουν. Πανηγυρίζουν και γιορτάζουν, καθώς, με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης που είχε παραβιαστεί λίγες μέρες νωρίτερα με το άφρον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα και συνεχίζει να έχει υπό κατοχή το 37% του εδάφους του κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτοπίζοντας πέραν των 165 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, δολοφονώντας χιλιάδες και αφήνοντας πέραν των 1500 ατόμων να παραμένουν αγνοούμενα».

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του για την φετινή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, που εκφωνήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχετική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο κος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι λόγω των εξελίξεων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατέστη δυνατόν, ως είχε προγραμματιστεί, να βρίσκεται τη Δευτέρα (20/07) στην Λευκωσία, και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον υπουργό των Εξωτερικών, να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του και να εκφωνήσει εκ μέρους του την ομιλία του.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε: «46 χρόνια μετά, πέραν της εισβολής της Τουρκίας επί του εδάφους, βιώνουμε νέα θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου και πάλι υπό το πρόσχημα προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Και ειλικρινά ο όποιος καλόπιστoς παρατηρητής διερωτάται:

Ποιων τα συμφέροντα προστατεύει η Τουρκία, όταν οι αξιώσεις της ισοδυναμούν με υφαρπαγή προς όφελός της του 44% της ΑΟΖ της Κύπρου, εις βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, και πέραν των συστηματικών παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων αξιωματούχων, αλλά δυστυχώς και κάποιων κύκλων εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σηματοδοτούν σε σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, εις πλήρη αντίθεση προνοιών των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά δεν είναι μόνο τα όσα η Τουρκία παράνομα πράττει έναντι της Κύπρου.

Όλοι είμαστε μάρτυρες των νέων απειλών έναντι της Ελλάδας και των πλείστων γειτονικών κρατών, ενώ μόλις προσφάτως έλαβε χώρα η επαίσχυντη και επαχθής πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση τυγχάνει θύμα εκβιασμών μέσω της εργαλιοποίησης του μεταναστευτικού, ενώ, ταυτόχρονα, εις πλήρη παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου, όσοι θεωρούνται ως αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν τυγχάνουν κατατρεγμού και διώξεων. Και είναι και πολλά άλλα που μπορώ να αναφέρω σε σχέση με τις πολιτικές του κ. Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Η Τουρκία, με τις ενέργειες της, μετατρέπεται σε Κράτος Ταραξία στην περιοχή.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινής στις θέσεις και απόψεις μας: Η πολιτική του κατευνασμού, δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με την Τουρκία».

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ξανά προκλητικός, αυτή τη φορά με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ