Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Πού τα βρήκαν οι «27» της ΕΕ – Ποια είναι τα «αγκάθια» που επιμένουν

Το... παρασκήνιο από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, ενώ καταγράφηκε συναίνεση σε πολλά βασικά ζητήματα, αλλά και διαφωνίες κυρίως από την πλευρά χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον οποίο αρχίζει και «αναδύεται μια συναίνεση», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν παραγνωρίζει και τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαπίστωσε συναίνεση σε σχέση με την αύξηση του ανώτατου ορίου ιδίων πόρων του ΠΔΠ, αλλά και την αναγκαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Διαπίστωσε και διαφωνίες σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως για το ύψος των επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και τους όρους της χορήγησης των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ από τώρα ουσιαστικά ξεκινούν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση αλλά με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα. Δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για τα μέσα Ιουλίου.

Η βαθύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτησε τη βούληση των ηγετών για συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες και να φτάσουμε σε συμφωνία αρκεί να μην χάσουμε, όπως είπε, τη μεγάλη εικόνα.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε έκκληση στους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο. Η οικονομία βιώνει μια δραματική πτώση με υποχώρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της τάξης του 13%, ενώ η συνολική ύφεση το 2021 θα κυμανθεί στο 8,7%, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσειη αναθέρμανση της οικονομίας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να συμφωνηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο, ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις των 500 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ελάχιστο με δεδομένη την έκταση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.

Το φάσμα της κοινωνικής αναταραχής

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, από το οποίο δεν πρέπει να πάμε παρακάτω. Μιλώντας ως εκπρόσωπος, όπως είπε, μιας χώρας που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, ανέφερε ότι αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε, εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε επίσης να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Τέλος, έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες…

Πηγή: deutsche welle

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ