Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη μετά την απόφαση της Διάσκεψης για εκεχειρία

Για διπλωματική νίκη αναφορικά τα όσα έγιναν στη Διάσκεψη του Βερολίνου κάνει λόγο ο Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ξέχασε να ευχαριστήσει την... Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που οι κορυφαίοι ηγέτες του πλανήτη βρίσκονταν στο Βερολίνο και έδιναν στη δημοσιότητα την κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης για ειρήνευση και κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη στα νότια περίχωρα της Τρίπολης ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Αλ Σάρατζ που ελέγχει την πρωτεύουσα και του «LNA» που την πολιορκεί υπό τις οδηγίες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Για διπλωματική νίκη αναφορικά τα όσα έγιναν στη Διάσκεψη του Βερολίνου κάνει λόγο ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού («LNA»), ξέχασε να ευχαριστήσει την… Ελλάδα. 

Την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη και την Τρίπολη επιβεβαιώνουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και πολίτες που έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως φαίνεται τα μηνύματα των ηγετών που βρέθηκαν στο Βερολίνο θα αργήσουν να φτάσουν στην Τρίπολη και η αποψινή νύχτα όπως και τα προσεχή 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Τραυματίστηκαν τέσσερις πολίτες και ένα κορίτσι 7 ετών

Σύμφωνα με αναρτήσεις και των δύο πλευρών ακούγονται εκρήξεις στην πόλη, ενώ η πλευρά του «LNA» ανέφερε πως πολιτοφύλακες του «GNA» τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες εκ των οποίων ένα κορίτσι 7 ετών. Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι έκρυθμη λόγω και της παρουσίας Σύρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει η Τουρκία.

Ο Χαφτάρ πανηγυρίζει και «μιλάει» για διπλωματική νίκη

Εν τω μεταξύ, πανηγυρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς οι δυνάμεις που τον στηρίζουν μιλούν για διπλωματική νίκη για τον λαό της Λιβύης. Ευχαρίστησαν τους φίλους τους από τους οποίους απουσιάζει, ωστόσο, η Ελλάδα.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ ευχαρίστησαν Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χάφταρ σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση βρέθηκε αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα στη χώρα μας, όπου συναντήθηκε την Παρασκευή (17/01) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ