Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Διάσκεψη του Βερολίνου: Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν πριν από την κρίσιμη Σύνοδο

Τι είπαν οι δυο άνδρες - Το ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη συζήτησαν Πομπέο και Τσαβούσογλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση πριν ξεκινήσει η πολύ κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τη Λιβύη. Τι είπαν οι δυο άνδρες… Τούρκοι διαδηλωτές έκω από το ξενοδοχείο, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας. Το ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη συζήτησαν Πομπέο και Τσαβούσογλου σε δική τους συνάντηση.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή (19/01) πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», υπογράμμισε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμα πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πούτιν.

Έξω από το ξενοδοχείο μαζεύτηκαν τούρκοι διαδηλωτές, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια…

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη του Βερολίνου συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέρο και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα της μόνιμης εκεχειρίας στη χώρα. «Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συζητήσαμε για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς παράγοντες για τη μόνιμη εκεχειρία και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ