Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο τούρκος ΥΠΕΞ συνεχίζει την προκλητική του στάση απέναντι στην Ελλάδα, από θέση ισχύος μάλιστα αφού η Τουρκία φαίνεται ενισχυμένη στο διεθνές στερέωμα, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία δε λαμβάνεται σοβαρά ούτε από τους συμμάχους της.

Ο Τσαβούσογλου στο νέο αυτό περιβάλλον θέτει ξανά θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίου, τονίζοντας πως «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»

Ειδικότερα, σε τρίωρη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».

Αυτός, πρόσθεσε, «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση σαν το Καρντακ (Ίμια)».

Τι δήλωσε για τον Eastmed

Παράλληλα, δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός EastMed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Προκλήσεις και από τον Ακτάι

Νωρίτερα ο σύμβουλος του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει τον λαό της χώρας και δεν πρόκειται να αποσυρθεί από εκεί.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη» είπε ο Ακτάι και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή», αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου συμβούλου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Ο αρχηγός του στρατού, ο πιεστικός στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, μπόρεσε να παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χάρη στην Τουρκία και την παρουσία της στη Λιβύη, επειδή δεν κατάφερε να υπερισχύσει της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας», τόνισε ο Ακτάι.

Και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία βρίσκεται επί τόπου για να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης και δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη χώρα». «Όσοι θα αντιμετωπίσουν την Τουρκία δεν είναι παρά μισθοφόροι», κατέληξε ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ