Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πρόσβαση στη Wikipedia έχουν και πάλι οι Τούρκοι – Κλειστή για τρία χρόνια η ιστοσελίδα

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αποκλεισμού, η Wikipedia είναι και πάλι διαθέσιμη στην Τουρκία, καθώς οι Αρχές αποκατέστησαν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το κορυφαίο τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη τον Δεκέμβριο ότι η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στη Wikipedia παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με την απόφαση να δημοσιεύεται χθες, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η έγκριση διαβιβάστηκε στην κρατική Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ψηφιακών Τεχνολογιών (BTK), η οποία ήρε την απαγόρευση αργά χθες το βράδυ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η πρόσβαση στη Wikipedia αποκαταστάθηκε σταδιακά για σχεδόν όλους τους χρήστες στην Τουρκία, σύμφωνα με το NetBlocks, που παρακολουθεί τη χρήση του Ίντερνετ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον Απρίλιο 2017 εξαιτίας καταχωρίσεων στη Wikipedia οι οποίες αναφέρονταν σε σχέσεις της Τουρκίας με τρομοκράτες μαχητές και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Το Wikipedia Foundation, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Wikipedia, ανακοίνωσε πως είναι «ενθουσιασμένο που ο λαός της Τουρκίας θα μπορέσει και πάλι να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας στο διαδίκτυο».

Το ίδρυμα, το οποίο προσέφυγε τον Μάιο 2017 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε πως εκκρεμεί επίσης προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως επιβάλει περιορισμούς στο YouTube και το Twitter. Περισσότεροι από 288.000 ιστότοποι είναι αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένοι στη χώρα, σύμφωνα με τον Γιαμάν Ακντενίζ, έναν ακτιβιστή των δικαιωμάτων στο Ίντερνετ και καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ