Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Μάχη στην Αυστραλία για να σωθούν τα ζώα από την πύρινη λαίλαπα στο νησί των Καγκουρό (video)

Περίπου ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στο νησί Καγκουρό το οποίο υπήρξε μοναδικό καταφύγιο για την χλωρίδα και την πανίδα της Αυστραλίας, τουλάχιστον μέχρι να ξεσπάσουν οι φονικές πυρκαγιές που οδήγησαν σε μαζικό αφανισμό.

ζώα 2

Για αυτόν τον λόγο, έχει ξεκινήσει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να σωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ζώων, κυρίως κοάλα. Από τον Σεπτέμβριο τεράστιες φωτιές έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές στη νότια και την ανατολική Αυστραλία, προκαλώντας τον θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου ζώων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τους ειδικούς να φοβούνται πλέον ότι κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ανάμεσα στα πτώματα σε αποσύνθεση σκοτωμένων ζώων, διασώστες ψάχνουν στο εθνικό πάρκο για τραυματισμένα, χαμένα ή πεινασμένα πλάσματα. «Όταν φτάσαμε στην περιοχή πιστεύαμε ότι τίποτε δεν θα έχει καταφέρει να επιβιώσει, όμως κάθε μέρα βρίσκουμε επιζώντες», εξήγησε η Κέλι Ντόνιταν ειδική στη διαχείριση κρίσεων της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society International.

ζώα 5 1

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων έχει καταστραφεί, κι έτσι μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων που έχουν καταφέρει να σωθούν.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε η Ντόνιταν. «Κάθε μέρα που περνά μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων και τα όργανά τους κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες», σύμφωνα με την ειδικό.

Το νησί Καγκουρό, που βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών με φέρι μπόουτ από την Αδελαΐδα, ήταν πριν από τις πυρκαγιές αυτές ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός κυρίως χάρη στα παρθένα τοπία του και την πανίδα του.

Ένα από τα πιο διάσημα ζώα του νησιού είναι το μαύρο κακατούα, ένα είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί στην υπόλοιπη Αυστραλία. Οι διασώστες διέσχισαν με τα πόδια τις κατεστραμμένες περιοχές του εθνικού πάρκου στο νησί και δεν άκουσαν κανένα πουλί.

ζώα 3

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι τα ποντίκια καγκουρό που ήδη κινδύνευαν με εξαφάνιση πριν από τις πυρκαγιές. «Πιστεύουμε ότι απέμεναν περίπου 500 (πριν από τις πυρκαγιές)», εκτίμησε η Ιλέιν Μπένστεντ, γενική διευθύντρια των ζωολογικών κήπων της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC.

ζώα 1

Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα ποντίκια καγκουρό ζούσαν στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν να μαίνονται.

Απειλούμενα με εξαφάνιση τα κοάλα

Οι διασώστες αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουν μικρού μεγέθους ζώα ζωντανά, οπότε επικεντρώνονται κυρίως στα μεγάλα, κυρίως τα κοάλα.

ζώα 4

Στο νησί Καγκουρό ζει το μοναδικό είδος κοάλα που δεν αρρωσταίνει από χλαμύδια, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που είναι μοιραία για τα μαρσιποφόρα. Αυτό το είδος αποτελεί μια κάποια «εγγύηση» για το μέλλον των κοάλα.

Η Αυστραλή υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα μαρσιποφόρα «επλήγησαν πολύ» και ενδέχεται για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα απειλούμενα ζώα.

Τα κοάλα που σώζονται από το νησί Καγκουρό μεταφέρονται σε προσωρινό καταφύγιο που έχει δημιουργηθεί στο εθνικό πάρκο του νησιού. Κάποια είναι σοβαρά τραυματισμένα και χρειάζεται να υποβληθούν σε ευθανασία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ