Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ασυγχώρητο λάθος η κατάρριψη του ουκρανικού Boeing, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος – Συλλήψεις και ειδικό δικαστήριο

Ο Ροχανί προανήγγειλε τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ασυγχώρητο λάθος» χαρακτήρισε ο ιρανός πρόεδρος Χαράν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την από λάθος κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, τονίζοντας ότι το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται καθώς και ότι το τραγικό περιστατικό θα ερευνηθεί σε βάθος.  

«Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα (…) Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

«Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το δυστύχημα αυτό οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια» να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν».

«Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς (…) όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει», τόνισε ο Ροχανί.

Συλλήψεις στο Ιράν

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Γκολαμχουσέιν Ισμαϊλι οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει κάποια πρόσωπα που φέρονται ότι εμπλέκονται στο δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.

Η τραγωδία

Μετά τη διάψευση της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία το ουκρανικό αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο το πρωί την ευθύνη τους για την τραγωδία αυτή, επικαλούμενες “ανθρώπινο σφάλμα”.

Η πλειονότητα των 176 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους ήταν Ιρανοί και Καναδοί. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη» και οι χώρες που επλήγησαν από την τραγωδία (Καναδάς, Βρετανία, Ουκρανία, Σουηδία και Αφγανιστάν) ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή διαφανούς έρευνας από το Ιράν.

Η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα και φαίνονται να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών. Συμμετέχοντες μάλιστα κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών, αναρτώντας σχετικά βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ