Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Εκεχειρία στη Λιβύη – Προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης ζήτησε ο Χαφτάρ για να απαντήσει επί της συμφωνίας

Βαρύ το κλίμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να ζητάει προθεσμία μέχρι το πρωί της Τρίτης για να απαντήσει επί της τελικής συμφωνίας εκεχειρίας.

Η Μόσχα διαπιστώνει ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση θα είναι θετική.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κ. Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κ. Αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ