Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στην τελική ευθεία για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη

Η Νάνσι Πελόζι έχει καθυστερήσει να διαβιβάσει τις κατηγορίες προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ να συμφωνήσει να συμπεριλάβει νέες καταθέσεις μαρτύρων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς την Τρίτη (14/01) αναμένεται να αποφασίσουν πότε ακριβώς θα διαβιβαστούν τα άρθρα παραπομπής του αμερικανού προέδρου στη Γερουσία.

Βλέπετε, θεωρείται μάλλον απίθανο να καταθέσουν νέοι μάρτυρες στη δίκη παραπομπής του Τραμπ. Αυτός ήταν το οποίο ήταν και ο λόγος που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει τη διαδικασία και η πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι προειδοποίησε την Κυριακή (12/01), μιλώντας στο «ABC», ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πληρώσουν γι’ αυτό το πολιτικό κόστος. Το πόρισμα των 300 σελίδων άνοιξε, άλλωστε, τον δρόμο για παραπομπή Τραμπ, περιλαμβάνοντας στοιχεία που τον «καίνε».

Η Νάνσι Πελόζι έχει καθυστερήσει να διαβιβάσει τις κατηγορίες προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ να συμφωνήσει να συμπεριλάβει νέες καταθέσεις μαρτύρων και αποδείξεις για την πίεση που φέρεται να άσκησε ο Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο ΜακΚόνελ υποστηρίζει ότι έχει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να αρχίσει τη δίκη χωρίς κάποια δέσμευση για ακρόαση επιπλέον μαρτύρων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μία στροφή 180 μοιρών, ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον δήλωσε για πρώτη φορά πρόθυμος να καταθέσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον του ζητηθεί. Εάν όντως καταθέσει, ο Μπόλτον θα είναι ο ανώτερος πρώην συνεργάτης του αμερικανού προέδρου που θα παραστεί ως μάρτυρας στη δίκη του.

Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων – η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς – ψήφισε τον Δεκέμβριο υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, καθώς εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια για να πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να ανοίξει έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται επίσης ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την Πελόζι, η καθυστέρηση βοήθησε στο να συνειδητοποιήσουν οι Αμερικανοί την ανάγκη για «δίκαιη δίκη» με τις καταθέσεις μαρτύρων και την παρουσίαση αποδείξεων.

(πληροφορίες από Reuters)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ