Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Φως… για ειρήνη στη Λιβύη: Συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός

Τι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαίνεται πως οι πιέσεις για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη έπιασαν τόπο. Την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η εκεχειρία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 00:01 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα). «Η τήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται από τη δέσμευση της άλλης πλευράς σ’ αυτήν», έσπευσε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του «LNA».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα προηγήθηκε ένα έντονο διπλωματικό θρίλερ, με τη διεθνή κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε εκ νέου την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη στο Σάββατο (11/01) στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Για τον ίδιο λόγο έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο (11/01) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο ο Φαγέζ αλ Σάρατζ είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Με κοινό ανακοινωθέν, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία, αρχής γενομένης από την Κυριακή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος το Σάββατο (11/01) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα διοικείται, μάλιστα, από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ