Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα περί «μεσολάβησης Πομπέο» για τα ελληνοτουρκικά

Τι δήλωσε ανώνυμη πηγή του «State Department», σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα δημοσιεύματα περί «μεσολάβησης των ΗΠΑ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων» διέψευσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, ανώνυμη πηγή του «State Department», μιλώντας στον απεσταλμένο του «ΑΝΤ1» στην Ουάσιγκτον, διέψευσε τα σενάρια περί ανάμιξης και μεσολάβησης του Yπουργού, Μάικ Πομπέο, στα ελληνοτουρκικά θέματα.

«Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε, χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό».

Επεσήμανε, πάντως, ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών».

Πρόσθεσε δε, ότι «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, διακινήθηκαν σενάρια και δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για επερχόμενη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον – και ειδικότερα του Μάικ Πομπέο – με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως είχε γίνει, πάντως, γνωστό, υπήρξαν θετικά μηνύματα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν ειπώθηκε λέξη για την Τουρκία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ