Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

«Τάπα» στον Ερντογάν από τον Σαρλ Μισέλ: Παράνομες οι γεωτρήσεις σας, εμείς στηρίζουμε την Κύπρο (video)

Τι είπαν οι δυο άνδρες για το μεταναστευτικό και τη Λιβύη στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ακόμα έναν επίσημο τρόπο, η ΕΕ έκανε σαφές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας την Κύπρο. Τι είπαν οι δυο άνδρες για το μεταναστευτικό και τη Λιβύη στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη…

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε με τον «Σουλτάνο» το Σάββατο (11/01) στην Κωνσταντινούπολη. Στο επίκεντρο των επαφών ετέθησαν οι τρόποι συνεργασίας Βρυξελλών – Άγκυρας για την αποκλιμάκωση της έντασης σε Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΕ, αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή, μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

Ο Σαρλ Μισέλ, παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Κύπρο. Εξέφρασε δε, ανησυχίες και για το πρόσφατο μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη, το οποίο προβλέπει τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στη λιβυκή πολεμική σύγκρουση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση Ερντογάν – Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ είπε πως η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία η οποία φιλοξενεί έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.

Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν απευθείας επαφή σε τακτική βάση και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα για βελτίωση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Άγκυρας και στην τελευταία Σύνοδος Κορυφής τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Λιβύη (και με πρόσφατο αυστηρό μήνυμα). Το ίδιο έχει γίνει και με το μεταναστευτικό σε σχέση με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.  Για τον αγωγό EastMed υπάρχει στήριξη και από τις ΗΠΑ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ