Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Μπορούν όντως να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι Χάρι και Μέγκαν; – Διαπραγματεύεται τη… διατροφή ο Πρίγκιπας

Η Δούκισσα του Σάσεξ είναι έτοιμη να υπογράψει νέα συμβόλαια, ένα από αυτά είναι με την «Disney»...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέγκαν Μαρκλ και Πρίγκιπας Χάρι εξακολουθούν να προκαλούν… τριγμούς στο Παλάτι, με τις νέες πληροφορίες να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Την ώρα, που η Μέγκαν Μαρκλ… κλείνει συμβόλαια, ο Χάρι φέρεται να μιλάει με την βασίλισσα Ελισάβετ για την «διατροφή».

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ανακοίνωσαν την Τετάρτη (08/01) ότι επιθυμούν να κάνουν «ένα βήμα πίσω» από «ανώτερα» μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και ότι σκοπεύουν να εργαστούν, για να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Απόφαση για την οποία δέχονται πολλά «βέλη». Πώς χρηματοδοτούνται, όμως, μέχρι σήμερα; Μπορούν όντως να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι Χάρι και Μέγκαν;

Σύμφωνα με πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, η δούκισσα του Σάσεξ επέστρεψε από το βράδυ της Πέμπτης (09/01) στο νησί Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, όπου η οικογένεια πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Μέγκαν Μαρκλ, η σύζυγος του πρίγκιπα της Βρετανίας Χάρι, συμφώνησε να δανείζει τη φωνή της σε παραγωγές της «Disney» με αντάλλαγμα η εταιρεία να κάνει δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των ελεφάντων, έγραψαν το Σάββατο (11/01) οι «Times».

Η εφημερίδα δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία για σπικάζ που συνήψε η Μέγκαν, αλλά έγραψε ότι η «Disney» θα κάνει δωρεά στη ΜΚΟ «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα». Η εφημερίδα δεν επικαλείται την πηγή της. Μια εκπρόσωπος της Δούκισσας του Σάσεξ, δεν σχολίασε ο δημοσίευμα, ενώ το «Reuters» δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τη «Disney».

Την ίδια ώρα ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Χάρι, ετοιμάζεται να κάτσει στο τραπέζι των… διαπραγματεύσεων με την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πατέρα του, Κάρολο. Ο Δούκας του Σάσσεξ φέρεται να μη… βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς σύμφωνα με πηγές θέλει να πετύχει ό, τι καλύτερο για την οικογένειά του.

Αυτό μόνο… εκνευρισμό θα προκαλέσει στην Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία μόλις την Πέμπτη (09/01) έδωσε σαφή εντολή στους συνεργάτες της να βρουν λύση «εδώ και τώρα» καθώς δεν θέλει η όλη υπόθεση να μετατραπεί σε… σίριαλ. Θυμηθείτε εδώ την πρώτη της εμφάνιση, μετά τα τελευταία γεγονότα.

Ο Κάρολος βρίσκεται στο Birkhall, στην κατοικία του στην Σκωτία, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στο Sandringham.  Κάπως έτσι, οι διαπραγματεύσεις του συζύγου της Μέγκαν Μαρκλ με τον πατέρα του και την γιαγιά του, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα γίνουν… Φαίνεται πως θα ακολουθήσουν πολλά «επεισόδια».

Μπορούν όντως να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι Χάρι και Μέγκαν;

Σύμφωνα με το ζευγάρι και όπως αναφέρει το «BBC», περίπου το 95% του εισοδήματός τους προέρχεται από τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, πατέρα του Χάρι. Ο Κάρολος πληρώνει για τα δημόσια καθήκοντα του πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν, καθώς και του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ, καθώς και μερικά από τα ιδιωτικά τους έξοδα. Συνολικά, αυτή η χρηματοδότηση – σε μια περίοδο που η Μέγκαν προσχώρησε επισήμως στη βασιλική οικογένεια – ανήλθε σε λίγο πάνω από 5 εκατ. λίρες το 2018-19 (περίπου 5,87 εκατ. ευρώ)..

Τα χρήματα προέρχονται από το εισόδημα του πρίγκιπα Καρόλου από το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οικονομικών επενδύσεων, το οποίο έφερε στη βασιλική οικογένεια 21,6 εκατ. λίρες πέρυσι (περίπου 25 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα αυτά χρησιμοποιούνται για τη «χρηματοδότηση των δημόσιων, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του δούκα και των παιδιών του».

Επιπλέον, περίπου το 5% του εισοδήματος του Χάρι και Μέγκαν προέρχεται από ταη βασιλική επιχορήγηση (Sovereign Grant), σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους. Αυτά τα χρήματα καταβάλλονται από την κυβέρνηση στη βασιλική οικογένεια για να καλυφθούν τα έξοδα επίσημων καθηκόντων και η φροντίδα των βασιλικών παλατιών. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 82,4 εκατ. λίρες αυτό το οικονομικό έτος (περίπου 97 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τα κέρδη της Crown Estate – εταιρεία εμπορικών ακινήτων που ανήκουν στο παλάτι. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν το κόστος ασφάλειας, το οποίο καλύπτεται χωριστά.

Τι άλλη περιουσία διαθέτουν;

Τόσο ο δούκας όσο και η δούκισσα έχουν σημαντική προσωπική περιουσία. Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των 13 εκατ. λιρών (πάνω από 15 εκατ. ευρώ) που έμεινε από τη μητέρα τους, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο πρίγκιπας Χάρι θεωρείται επίσης ότι διαθέτει εκατομμύρια λίρες που του έχει παραχωρήσει η γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με το BBC.

Από την πλευρά της η Μέγκαν Μαρκλ κατά τη διάρκεια της καριέρας της λάμβανε περίπου 45.000 ευρώ ή 38.300 λίρες ανά επεισόδιο για τη σειρά Suits. Διέθετε επίσης ένα lifestyle blog και σχεδίαζε ενδύματα για καναδική εταιρεία.

Τι σημαίνει «οικονομικά ανεξάρτητοι»;

Όπως ανακοίνωσαν ο Χάρι και η Μέγκαν δεν θα λαμβάνουν πλέον χρηματοδότηση μέσω της βασιλικής επιχορήγησης. Η επιχορήγηση αυτή παρέχει, ωστόσο, μόνο το 5% του εισοδήματός τους και δεν είναι σαφές εάν θα εγκαταλείψουν τις άλλες πηγές χρηματοδότησής τους.

Στο ζευγάρι επίσης θα συνεχίσει να έχει στη διάθεσή του ασφάλεια που χρηματοδοτείται από τη μητροπολιτική αστυνομία και κατ’ επέκταση από τους φορολογούμενος, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το σχετικό κόστος – το οποίο πάντως είναι αυξημένο όταν το ζεύγος βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική. Θεωρείται πιθανό πάντως να καλύπτουν οι ίδιοι το κόστος αυτό.

Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι πάντα χρηματοδοτούσε τα ιδιωτικά ταξίδια του, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει. Αυτό υποδηλώνει ενδεχομένως ότι τα ταξίδια που γίνονται για επίσημες υποχρεώσεις θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από τον φορολογούμενο. Επίσης, σχεδιάζουν να κρατήσουν το σπίτι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Frogmore Cottage στο Ουίνδσορ, το οποίο ανακαινίστηκε το περασμένο έτος με κόστος 2,4 εκατ. βρετανικές λίρες (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους.

Επιτρέπεται η βασιλική οικογένεια να βγάζει δικά της χρήματα;

Ο Χάρι και ο Μέγκαν λένε ότι ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεν τους επιτρέπεται να έχουν το δικό τους εισόδημα. Το ζεύγος επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία έχουν πλήρη απασχόληση.

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη και η πριγκίπισσα Ευγενία, για παράδειγμα, δεν είναι «εργαζόμενα» μέλη της βασιλικής οικογένειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν εκτελούν επίσημα δημόσια καθήκοντα ως μέλη της. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη ασχολείται με τα οικονομικά, ενώ η πριγκίπισσα Ευγενία είναι διευθύντρια σε μια γκαλερί τέχνης. Ορισμένες δαπάνες τους εξακολουθούν, ωστόσο, να καλύπτονται από τον φορολογούμενο, όπως η ασφάλεια του γάμου της πριγκίπισσας Ευγενίας το 2018.

Ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησης του Χάρι και της Μέγκαν στο μέλλον είναι θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ ΜακΚλουρ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας. «Υποθέτω ότι θα μπορούσαν να πάρουν χρήματα από τη συγγραφή βιβλίων, μια πιο πιθανή πηγή εσόδοων από την τηλεόραση. Συζητείται πως ο Χάρι και η Μέγκαν μπορεί να κάνουν μια συμφωνία με την Όπρα Ουίνφρεϊ, αυτός είναι ένας πιθανός τρόπος να κερδίσουν χρήματα», δήλωσε στο «BBC».

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα τους;

Στη δήλωσή τους, ανέφεραν ότι η δημιουργία ενός νέου φιλανθρωπικού ιδρύματος θα αποτελέσει μία από τις μελλοντικές προτεραιότητές τους. Είχε προηγηθεί η απόφασή τους πέρυσι να εγκαταλείψουν το Βασιλικό Ίδρυμα, το οποίο μοιράζονταν με τον δούκα και τη δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Τον Ιούνιο το ζευγάρι εγκαινίασε το εμπορικό σήμα Royal Sussex, υιοθετώντας το σε δεκάδες αντικείμενα και υπηρεσίες – από μολύβια έως αθλητικές δραστηριότητες. Ως ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια στον κόσμο, το brand τους έχει τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερο προσοδοφόρο. Ο κοινός λογαριασμός που διαθέτουν στο Instagram (@sussexroyal) έχει πανω από 10 εκατ. ακολούθους, ενώ η Μέγκαν ήταν το πρόσωπο το οποίο αναζήτησαν περισσότερο οι Βρετανοί στο Google το 2018.

«Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι του κόσμου θέλουν ένα βιβλίο τους»

Σύμφωνα, δε, με ειδικούς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο («AFP»), το ζεύγος θα μπορούσε να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητο, είτε στον Καναδά, είτε στην Καλιφόρνια. «Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι του κόσμου θέλουν ένα βιβλίο τους» τόνισε ο Ρον Τορόσιαν, ο ιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων 5WPR, χαρακτηρίζοντας την ακτινοβολία των Μέγκαν και Χάρι παρόμοια με των Ομπάμα, της Κάιλι Τζένερ και του Τζέι-Ζ. Κατά τον ίδιο, το ζευγάρι θα μπορούσε να έχει εισόδημα που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια (ή 90 εκατ. ευρώ) ετησίως.

Από την πλευρά του ο Σαρόν Έλκαμπας, γενικός διευθυντής του πρακτορείου MN2S που παρέχει υπηρεσίες σε διασημότητες, έκανε λόγο για «το πιο προοδευτικό βασιλικό ζευγάρι», εκτιμώντας ότι οι Χάρι και Μέγκαν ενσαρκώνουν μια νέα εποχή και μια αλλαγή στις βασιλικές παραδόσεις, κάτι που διευρύνει αισθητά το κοινό τους.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, το ζευγάρι είναι μάλλον απίθανο να επιλέξει να ζήσει στην ανωνυμία. «Είναι κάτι απραγματοποίητο γιατί αν θέλουν να γίνουν οικονομικά αυτόνομοι, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν βασιστούν στον δεσμό τους με τη βασιλική οικογένεια», σύμφωνα με την Αριάν Τσέρνοκ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ειδική σε θέματα που αφορούν το βρετανικό Στέμμα.

Οι Καναδοί θέλουν, άλλωστε, τον Πρίγκιπα Χάρι για… γενικό κυβερνήτη. Η πρώτη ανάρτηση του ζευγαριού, την απόφαση τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους αξιώματα, είχε να κάνει με την επίσκεψή τους πριν από λίγες ημέρες την κοινωνική κουζίνα The Hubb Community Kitchen στο Λονδίνο.

(πληροφορίες από: dailymail.co.uk, BBC, AFP)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ