Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

«Πράσινο φως» για να διαβιβαστεί το κατηγορητήριο Τραμπ στη Γερουσία

Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη του με το αίτημα της καθαίρεσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «πράσινο φως» για να διαβιβαστεί το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, έδωσε την Παρασκευή (10/01) η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι. Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη του με το αίτημα της καθαίρεσης.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων να «βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να υποβάλει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα ένα ψήφισμα σχετικά με τον ορισμό των υπεύθυνων» του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα αναλάβουν τον ρόλο των εισαγγελέων «και να διαβιβάσει το κατηγορητήριο στη Γερουσία», όπως γράφει σε μια επιστολή στην κοινοβουλευτική ομάδα της.

Η ίδια θα συναντηθεί με τους γερουσιαστές την Τρίτη (14/01) για να συζητήσουν «πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, πήρε την ιστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, παρά τα εμπόδια που έβαζε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πελόζι ΗΠΑ πρόεδρος Βουλή Δημοκρατικοί Τραμπ1

Η συνεδρίαση της ολομέλειας διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί να εγκρίνει την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα.

Η πρώτη, περί κατάχρησης εξουσίας, απαγγέλθηκε διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και μία αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ