Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Καταδίκη της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη από την ΕΕ (video)

Τι ειπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά το θέμα με το προσφυγικό, η ΕΕ καταδικάζει και την Τουρκία και για την παρέμβασή της στη Λιβύη με στρατό. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, διαμήνυσε την Τρίτη (07/01) ότι η Κομισιόν πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη. Καλώντας την Άγκυρα να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA).

«Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αυστρίας, επιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από την ΕΕ να υιοθετήσει «ξεκάθαρη γραμμή» εναντίον του καθώς αυτός «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ανθρώπινα όντα ως όπλα» στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Kurier» για τη μεταναστευτική πολιτική της Τουρκίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ