Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

«Κλαδί ελιάς» στις ΗΠΑ από την ΕΕ – Εγκρίθηκε το σχέδιο συνομιλιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μια προσπάθεια να άρουν τα προβλήματα και τις απειλές με τις ΗΠΑ στο εμπορικό κομμάτι οι 28 της ΕΕ ενέκριναν την Πέμπτη 11 Απριλίου την έναρξη  επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σχέδιο, παρά τις αρχικές δηλώσεις της , πρόβαλε αντιρρήσεις η Γαλλία.

Η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –που θα εκπροσωπήσει τους 28 σε αυτές τις συνομιλίες– μέσω των υπουργών Γεωργίας των “28”.

Η πίεση είναι μεγάλη, καθώς αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν δασμούς συνολικού ύψους 11 δισ. δολλαρίων στα προερχόμενα από την ΕΕ προϊόντα 

«Η Γαλλία δεν πήρε θέση” στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των “28”» ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

Μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει –τουλάχιστον αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι– τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.

Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους, απειλώντας πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αν και η Γερμανία, ανησυχώντας ότι θα πληγεί ένας από τους ζωτικότερους τομείς της οικονομίας της, η αυτοκινητοβιομηχανία, πίεζε επίσης να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η Γαλλία, μόνη απέναντι στα άλλα 27 μέλη, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία. Φοβάται κυρίως ότι θα αναστηθεί το φάντασμα της αντιδημοφιλούς Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανεστάλη το 2016.

Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ