Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, η Σουηδία ανασύρει τις κατηγορίες για βιασμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά τη σύλληψη την Πέμπτη 11 Απριλίου του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο για παραβίαση των όρων της παροχής ασύλου από τον Ισημερινό οι κατηγορίες εναντίον του αυξάνονται, αλλά από άλλη χώρα.

Έτσι, το απόγευμα της ίδια μέρας, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εναντίον του Ασάνζ,  η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Μάη του 2017, καθώς η έρευνα δεν έφερε στο φως νέα στοιχεία.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ