Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πιεσμένη από παντού η Τουρκία – Η Ιταλία αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με αρκετή καθυστέρηση, το κοινοβούλιο της Ιταλίας αναγνώρισε ως γεγονός και επίσημα  τη γενοκτονία των Αρμενίων και κάλεσε τη διεθνής κοινότητα να δώσει προσοχή στο ζήτημα.

Το ψήφισμα αναγνώρισης πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, από όλα τα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα συγκέντρωσε 382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα, καμία ψήφο ενάντια και 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κυβέρνηση – που δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά του ψηφίσματος – θεωρείται ότι θα δώσει συνέχεια στο ψήφισμα της βουλής που την καλεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το πράξει.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής κάτω βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα έπειτα από την κατάθεση του ψηφίσματος στο ιταλικό Κοινοβούλιο προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» του.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά τα γεγονότα της γενοκτονίας και υποστηρίζει πως  από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν  λόγω «αναταραχών» στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ