Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Νέες ανακοινώσεις για την ύπαρξη μεθανίου στον Άρη – Το σκάφος TGO της ESA δεν ανίχνευσε τίποτα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα απίστευτο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των επιστημόνων του δορυφόρου ανίχνευσης αερίων Trace Gas Orbiter (TGO)για την ύπαρξη μεθανίου στον Άρη.

Ωστόσο οι έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars, φαίνεται ότι παρέμειναν άκαρπες, καθώς όπως ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα του δορυφόρου, προς μεγάλη έκπληξή της, δεν βρήκε το παραμικρό ίχνος του αερίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Όλεγκ Κοράμπλεφ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, που έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αναφέρουν ότι έκαναν συνεχείς προσπάθειες ανίχνευσης μεθανίου μέσω του TGO μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2018, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες. Σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.

Όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι και Ρώσοι επιστήμονες το μυστήριο της εύρεσης ή μη μεθανίου, μπορεί να λύσει ένας «άγνωστος» μέχρι στιγμής, μηχανισμός που αφαιρεί γρήγορα το μεθάνιο από την κατώτερη ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη.

To σκάφος TGO, στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, έφθασε στον Άρη τον Οκτώβριο του 2016 και τέθηκε σε τροχιά γύρω του, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του. Η κυρίως επιστημονική λειτουργία του άρχισε πέρυσι τον Απρίλιο, με δύο όργανα που κάνουν μετρήσεις αερίων στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε ότι αναλόγου τύπου μετρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς με διάφορα μέσα, όπως το σκάφος MarsExpress της ESA, το ρόβερ Curiosity της NASA, ακόμη και επίγεια τηλεσκόπια.

Όμως οι νέες μετρήσεις του TGO, οι πιο ολοκληρωμένες και μακρόχρονες μέχρι σήμερα, βρήκαν από καθόλου έως μηδαμινό μεθάνιο. Μια πιθανή οριακή ανίχνευση έγινε από το TGO σε ύψος τριών χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη.

Ο κ. Κοράμπλεφ επισήμανε ότι «οι υψηλής ακριβείας μετρήσεις του TGO φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες ανιχνεύσεις. Για να τις συμφιλιώσουμε ..πρέπει να βρούμε μια μέθοδο που καταστρέφει αποτελεσματικά το μεθάνιο κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη».

Πάντως, όσο παραμένει το μυστήριο για την ύπαρξη ή όχι μεθανίου στον «κόκκινο πλανήτη», παγιώνεται το συμπέρασμα ότι όχι μόνο κάποτε υπήρχε νερό στον Άρη, αλλά ότι υφίσταται ακόμα και σήμερα σε μορφή πάγου και ένυδρων ορυκτών.

Και όπου υπήρχε νερό, πιθανώς υπήρχε και ζωή.

Εν αναμονή, λοιπόν, νέων ανακοινώσεων…

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ