Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Συναγερμός στη Βρετανία – Εκκενώθηκε ναυπηγείο από φόβο για βόμβα σε πυρηνικό υποβρύχιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου σε  ναυπηγείο στη βόρεια Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Devonshire Dock Complex, όταν ένας  ειδησεογραφικός ιστότοπος έκανε γνωστό πως υπάρχει προειδοποίηση για βόμβα σε πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Astute..

Στο εν λόγω ναυπηγείο ναυπηγούνται πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας, και έτσι μια πιθανή έκρηξη θα είχε τεράστιες και καταστροφικές επιπτώσεις. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αρχές και ασθενοφόρα, ενώ  το προσωπικό απομακρύνθηκε.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η BAE Systems έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε σε επικοινωνία με την αστυνομία που διεξάγει την έρευνα .Για προληπτικούς λόγους, το σύμπλεγμα του Ντέβονσαϊρ έχει κλείσει».

Από την εταιρεία ξεκαθαρίζεται επίσης πως το περιστατικό δε θεωρείται πυρηνικό.

«Πληροφορηθήκαμε για ένα περιστατικό στην εγκατάσταση της BAE Systems στο Μπάροου. Το περιστατικό δεν σχετίζεται με την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια Office of Nuclear Regulation.

Στο Μπάροου-ιν-Φέρνες ναυπηγείται η νέα γενιά τεσσάρων υποβρυχίων της κλάσης Dreadnought ικανά να φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους. Τα υποβρύχια αυτά θα αντικαταστήσουν τα σκάφη κλάσης Vanguard που αποτελούν τη βάση της δύναμης πυρηνικής αποτροπής Trident του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα υποβρύχια κλάσης Dreadnought θα έχουν μήκος 153 μέτρα με εκτόπισμα 17.200 τόνων και θα φέρουν πυρηνικό αντιδραστήρα PWR3.

Οι εταιρείες BAE Systems, Rolls Royce και Babcock είναι οι κύριοι βιομηχανικοί εταίροι του προγράμματος Dreadnought ύψους 31 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (σχεδόν 36 εκατομμύρια ευρώ).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ