Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Πανέτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία δηλώνει η ΕΕ – Η Μέρκελ βέβαια δεν αποκλείει μεγαλύτερη παράταση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διαμηνύουν αξιωματούχοι της Ένωσης, την ώρα βέβαια που οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα παράταση που ζήτησε η Τερέζα Μέι δημιουργούν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ένωση είναι «έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και δεν το φοβάται, αν και ενδεχόμενη αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναστάτωση και δεν είναι επιθυμητή, η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη γι’ αυτή».

Κατά την τακτική ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, όμως δεν το φοβόμαστε. Είμαστε προετοιμασμένοι».

Εξάλλου στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ενώπιον των βουλευτών σήμερα, μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, πως η ίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχουν «την άποψη ότι οφείλουμε να δώσουμε μια εύλογη προθεσμία στα δύο πολιτικά κόμματα» των Συντηρητικών και των Εργατικών της Βρετανίας για να διαπραγματευθούν μια έξοδο από την κρίση και να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες «θα συζητήσουν τι είδους παράταση» θα δώσουν στο Λονδίνο, μετά τις πολλαπλές απορρίψεις εκ μέρους των βρετανών βουλευτών της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

«Είναι πολύ πιθανόν (η αναβολή που θα δοθεί από την ΕΕ) να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που ζητεί η βρετανίδα πρωθυπουργός», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η ίδια τόνισε ωστόσο πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ «πολύ γρήγορα», πριν από την εκπνοή αυτής της προθεσμίας, αν το Λονδίνο «ψηφίσει τη συμφωνία εξόδου».

Ενώπιον των βουλευτών, η Μέρκελ υπογράμμισε και πάλι σήμερα πως, σε περίπτωση παρατεταμένης παράτασης του Brexit, το Λονδίνο θα πρέπει κατ’ αρχήν να οργανώσει ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου και στη συνέχεια να συμμετάσχει «με εποικοδομητικό τρόπο» στη διαδικασία αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ».

Διευκρίνισε πως θα συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό όσον αφορά την προθεσμία που θα δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα υπάρξει σήμερα, πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, μια συνάντησή μου με τον γάλλο πρόεδρο για να συμφωνήσουμε τις θέσεις μας και πιστεύω ότι θα φθάσουμε σήμερα σ’ ένα αποτέλεσμα που δεν θα οδηγηθεί σε αποτυχία εξαιτίας μιας γαλλο-γερμανικής ασυμφωνίας», δήλωσε η καγκελάριος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ