Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

«Πυρετός» διαδικασιών Μέι και Κόρμπιν – Αντιδράσεις από την Ευρώπη όσο το Brexit πλησιάζει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με το Brexit να βρίσκεται για άλλη μια φορά λίγες μέρες μακριά, οι συζητήσεις μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και των Εργατικών και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι βρίσκονται «στο κόκκινο».

Επικεφαλής των συζητήσεων είναι ο  υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον «ομόλογος του« από την πλευρά των Εργατικών Τζον Μακντόνελ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στην ομάδα των συνομιλιών θα συμμετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας Τζούλιαν Σμιθ.

Πριν από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο Μακντόνελ δήλωσε από το Ουεστμίνστερ ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαφοροποιήσει τη θέση της σε ό,τι αφορά το αίτημα των Εργατικών για τελωνειακή ένωση, «ούτε καν τη γλωσσική της διατύπωση». Για το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών σημείωσε ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Αντιδρά η Ευρώπη 

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται πλεόν ως η πιο πιθανή λύση του αδιεξόδου και μπορεί στην ΕΕ να υπάρχουν φωνές που δηλώνουν πως θα δοθεί και άλλη παράταση, άλλοι Ευρωπαίοι παίρνουν τα μέτρα τους.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε για την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες συνάντηση των χωρών της ΕΕ που θα «επηρεασθούν πιο άμεσα» από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

«Πρόκειται για μια συνάντηση για να προετοιμασθούμε για τις εν δυνάμει συνέπειες ενός Brexit σε διάφορα επίπεδα (τελωνειακά ζητήματα, έλεγχος των συνόρων…)», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή σε ανακοίνωση.

«Η πρωτοβουλία ελήφθη από το Βέλγιο για να συνεδριάσουν οι χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα», υπογραμμίσθηκε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνονται μεταξύ των προσκεκλημένων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Η βελγική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί για να καλύψει το κόστος της πρόσληψης από το 2020 χιλιάδων επιπλέον τελωνειακών και αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση έχει προβλέψει «όχι λιγότερα από 250 νομοθετικά και κανονιστικά μέτρα», τα οποία έχουν ήδη ληφθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της υιοθέτησής τους, είχε δηλώσει ο Σαρλ Μισέλ στις 28 Μαρτίου, έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στη Brexit.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ