Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Έκκληση της ΕΕ να σταματήσει η επίθεση στη Λιβύη – «Να μην οδηγηθούμε σε εμφύλιο πόλεμο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να σταματήσει την επίθεση στην Λιβύη, με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα 8 Απριλίου, μέσω του συμβουλίου των ΥΠΕΞ, τον  στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Απευθύνω έντονη έκκληση προς όλους τους Λίβυους ηγέτες και συγκεκριμένα στον Χάφταρ να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Δεν υιοθετήσαμε συμπεράσματα, αλλά υπήρξε σαφής συναίνεση για να ζητήσουμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη», ανέφερε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε στη συνέχεια ότι η έκκληση απευθύνεται ουσιαστικά στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ποιος εξαπέλυσε μια επίθεση αν όχι ο Χάφταρ;» υπογράμμισε. «Τα κράτη μέλη ήταν εξαιρετικά ενωμένα», ανέφερε.

«Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες διαιρέσεις και απόψεις», σημείωσε η Μογκερίνι, «αλλά αυτή τη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενωθεί η ΕΕ όταν οι περιφερειακοί παράγοντες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ».

«Πρέπει να αποφύγουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», επέμεινε. «Είναι απολύτως απαραίτητο η διαδικασία να παραμείνει στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ