Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Το «αδιέξοδο» της Βενεζουέλας στο μικροσκόπιο της ΕΕ – Πού προσανατολίζεται το συμβούλιο των ΥΠΕΞ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H έντονη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα συνεχίζει να προβληματίζει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Έτσι και στην ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργου,, τη Δευτέρα 8 Απριλίου συζητήθηκε η κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Διεθνούς Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει η ΕΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, χωρίς ωστόσο να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε δύο βασικούς άξονες. Την πρόσβαση στη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες και, πολιτικά, την προετοιμασία του εδάφους για ελεύθερες, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των εκλογών είναι «πολύ μακρινός» για την ώρα, δεδομένης της στάσης του Νικολά Μαδούρο.

΄Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την  προθεσμία των 90 ημερών που είχε θέσει η Διεθνής Ομάδα για τη διενέργεια εκλογών και φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η εν λόγω ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκτός από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Λατινικής Αμερικής, «δεν έχει ημερομηνία λήξης». Όπως είπε, κοντά στη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, η ομάδα θα «αξιολογήσει» τα αποτελέσματα της δράσης της και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, η Φ. Μογκερίνι ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κυρώσεις που επηρεάζουν τη Βενεζουέλα, ως κράτος ή τους πολίτες της. Αυτό που υφίσταται είναι «συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα» απέναντι σε άτομα που είχαν βίαιη δραστηριότητα ή που είχαν δράσει ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Επιπλέον τέτοια μέτρα, ανέφερε, ενδέχεται να αποφασιστούν στο μέλλον.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ