Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

H Washington Post προειδοποιεί για τις ευρωεκλογές – « Είναι η επιστροφή της ιστορίας, παρά το τέλος της»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη ανησυχία της για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών τάσεων στην Ευρώπη εξέφρασε με άρθρο της η αμερικανική Washington Post την Κυριακή 7 Απριλίου

Η εφημερίδα αναφέρθηκε στην έλλειψη ενός προοδευτικού συνασπισμού, που θα μπορέσει να  αντιταχθεί στην ξενοφοβία .«Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για την «επιστροφή της ιστορίας, παρά το τέλος της. Πρόκειται για συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου αλλά και της αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης σκέψης που κυριάρχησαν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Με αυτό το δεδομένο, η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων που θα ήθελαν ένα κλειστό εθνικιστικό σύστημα και εκείνων που επιδιώκουν να υπερασπιστούν τις ανοιχτές δημοκρατίες είναι ασύμμετρη, καθώς οι προοδευτικές ελίτ του τέλους της ιστορίας φαίνεται να είναι απροετοίμαστες και να μην διαθέτουν την κουλτούρα ώστε να αντιμετωπίσουν τον αναζωπυρωμένο ακροδεξιό, αντιφιλελεύθερο εθνικισμό και αυταρχισμό, εκτιμά η Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία συμβολίζει την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για πολλούς, αυτή η στιγμή συνιστούσε τη νίκη της ελευθερίας, την εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και τις πιο ειρηνικές διεθνείς σχέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου. Αυτό αποδείχτηκε και στη συνέχεια καθώς πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες προσχώρησαν στην Ε.Ε. .

Αποκαλώντας την κατάσταση αυτή «τέλος της ιστορίας», ο Φρανσις Φουκουγιάμα αγνοούσε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αλλαγών αυτών. Αυτές περιελάμβαναν τον εθνικισμό, ο οποίος επέστρεψε με σθένος σε νέες δημοκρατίες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία αλλά και σε ήδη εδραιωμένες δημοκρατίες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη μορφή ακροδεξιού σωβινισμού με το πρόσχημα της αντιμεταναστευτικής στάσης, γράφει η Washington Post.

(Με πληροφορίες από την Washington Post AΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ