Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία – «Καμία απόφαση για το Αιγαίο χωρίς την έγκρισή μας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Σεμπνέμ Ακτόπ σχετικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και την επιθετική πολιτική της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως πράξεις «που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ακτόπ ανέφερε, η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο και δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο.

«Το πολεμικό μας ναυτικό στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου” στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί με αποφασιστικό τρόπο να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών και να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα τα ερευνητικά μας πλοία και οι πλατφόρμες γεώτρησης συνεχίζουν με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού τις δραστηριότητες τους για την προάσπιση και εξυπηρέτηση των εθνικών μας σκοπών».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, όπως επίσης και στην Κύπρο εξακολουθούν να εγγυώνται στο πλαίσιο της συνθήκης των διεθνών εγγυήσεων και ασφάλειας την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την ΤΔΒΚ, τις παρακολουθούμε από κοντά. Σκοπός μας, προσπάθειά μας και βασική μας προσέγγιση είναι στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο τα υπάρχοντα προβλήματα να επιλύονται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με ειρηνικό τρόπο. Παράλληλα, να καταστήσουμε σαφές ότι στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε να έχει κάποια ισχύ. Όπως επίσης και ότι κανένα τετελεσμένο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό στην περιοχή μας».

Τέλος, η Σεμπνέμ Ακτόπ συστήνει σε Ελλάδα και Κύπρο να συμπεριφέρονται ανάλογα.

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο φυσικός πλούτος γύρω από την ΤΔΒΚ θα πρέπει να μοιραστεί και ότι οι Τ/Κ ως συνδικαιούχοι έχουν μερίδιο σε αυτόν και να συμπεριφέρονται ανάλογα»

(Με πληροφορίες από open)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ