Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Νέα έκκληση της Τερέζα Μέι για παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου – Η «χρυσή τομή»του Τουσκ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Και άλλη παράταση, για τις 30 Ιουνίου, ζητά η Μέι για το Brexit με επιστολή της
  • «Ευέλικτη» παράταση 12 μηνών σχεδιάζει να προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες ο Τουσκ
  • Αμφίβολα τα αποτελέσματα και των δύο προτάσεων στο βρετανικό κοινοβούλιο

Με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή 5 Ιουνίου η βρετανίδα  πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παράταση του Βrexit έως τις 30 Ιουνίου.

Η «σπαζοκεφαλιά» του Brexit  απασχολεί καιρό τόσο το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί πολλοί ηγέτες πλέον να  «σηκώνουν τα χέρια ψηλά»  και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να καταφεύγει σε τελεσίγραφα όσο το ίδιο το βρετανικό κοινοβούλιο αδυνατεί να πάρει έστω και μία απόφαση, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια ακόμα λύση.

Το σχέδιο του περιλαμβάνει μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC.

Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  αναγκάστηκε να ζητήσει την συνεργασία του κόμματος των Εργατικών και του ηγέτη του, του Τζέρεμι Κόρμπιν, κάτι που ήδη έχει δημιουργήσει τριγμούς και παραίτησεις στην κυβέρνηση της. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι δώσουν κάποια παράταση, δε σημαίνει πως θα εξαχθεί κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχει δηλώσει στο BBC ότι αν η προσπάθεια της Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν αποτύχει, η παράταση της ημερομηνίας του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι πιθανό να είμαι μεγάλη», έχοντας στο νου του μάλλον την προκήρυξη εκλογών, προκειμένου να αναλάβει τις συζητήσεις μια πιο σταθερή κυβέρνηση, σε μια πιο «συνεργάσιμη» Βουλή.

Προς το παρόν η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι Βρετανοί βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει κάποια συμφωνία. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια Συμφωνία μέχρι τις 10 Απριλίου, όμως ακόμα και τότε δεν είναι βέβαιο το τι θα γίνει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ