Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ – Πιέσεις με ΝΑΤΟ και F-35 στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πωλήσεις σε άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εξετάζουν οι ΗΠΑ
  • Συνεχίζεται η κόντρα με τη Ρωσία και την Τουρκία για τους S-400
  • «Ληγμένη απόφαση» λέει ο Ερντογάν, εγγυήσεις ζητά ο Τσαβούσογλου

Το βράδυ της Πέμπτης 4 Απριλίου,  ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ,ανώτερος αξιωματικός του αμερικάνικού στρατού και υπεύθυνος για το πρόγραμμα των F-35, ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο πως, ενόψει των πρόσφατων δυσκολιών στις συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά και τη διαφαινόμενη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων,  η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται να προχωρήσει στην πώληση του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Στην παραπάνω απόφαση παίζει μεγάλο ρόλο και η ανάπτυξη της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Στη γραπτή του κατάθεση, ο αντιναύαρχος σημειώνει ότι δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον «στη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία».

Εντείνεται η κρίση για τους S-400 – «Ληγμένη απόφαση» λέει ο Eρντογάν

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία «Buy American» («αγοράστε αμερικανικά προϊόντα»), έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό.

Ωστόσο αυτό βρίσκει «τείχος» στη Ρωσία και την πώληση τουαντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, η οποία απαντά στις πιέσεις λέγοντας πως «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, όπως τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε πως ακόμα και ήθελε να την ακυρώσει, θα έπρεπε να τις προσφερθούν ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι από την αγορά του αντίστοιχου συστήματος Patriot, τα οποία θέλει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Πάτριοτ από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, επισήμανε ο Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία. Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο; Δεν μπορούν να το υποσχεθούν. Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μου;», είπε.

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις  ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της.

«Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό», ανέφερε. «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO», επέμεινε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ